Dankzij het zorgenvriendje heeft Yara

nu ook iemand om te knuffelen

Veelgestelde vragen

Wat is een KidzBase kind?

Een KidzBase kind is een kind dat uit huis is geplaatst vanwege een verstoorde thuissituatie waarin sprake was van huiselijk geweld, seksueel misbruik, verwaarlozing en/of verslavingsproblematieken van de ouder(s). Het kind woont in een woon/behandelgroep of gezinshuis in Noord,- of Midden-Limburg.

Voor hoeveel kinderen zet KidzBase zich in?

KidzBase zet zich in voor zo’n 175 kinderen in de regio Noord,-en Midden-Limburg. Dit aantal fluctueert omdat er kinderen zijn die nieuw bij de zorginstellingen binnen komen, maar ook kinderen die de zorginstelling verlaten, omdat ze bijvoorbeeld in een pleeggezin worden geplaatst, terug naar huis gaan of naar een andere plek.

Hoe financiert KidzBase de projecten en activiteiten?

KidzBase ontvangt geen subsidies en is volledig afhankelijk van donaties, giften en sponsoring van bedrijven en particulieren.

Krijgen het bestuur en de vrijwilligers betaald?

Het bestuur en de vrijwilligers van KidzBase verrichten alle taken op vrijwillige basis zonder financiële vergoeding.

 

Binnen KidzBase is één persoon werkzaam, Jessica Macciomei-Pelzer.

KidzBase geeft geen geld, maar verzorgt een product, dienst of activiteit en levert maatwerk. Zo weten we zeker dat het kind krijgt wat hij/zij nodig heeft én hebben we altijd een compleet overzicht op inkomsten en uitgaven. Deze manier van werken is arbeidsintensief en dient professioneel aangepakt te worden. Jessica is verantwoordelijk voor de coördinatie en organisatie van aanvragen, activiteiten en projecten. Daarnaast is zij aanspreekpunt voor de zorginstellingen, KidzBase vrijwilligers, sponsoren en donateurs.

Kan ik tweedehands kleding bij jullie inleveren?

KidzBase kinderen hebben vrijwel alleen maar 2e, 3e en soms zelfs 4e-hands kleding. Om deze reden neemt KidzBase geen gebruikte kleding aan, maar gaan we daadwerkelijk met de kinderen winkelen. Tijdens een shopdag kunnen ze een keer zelf kiezen welke kleding zij mooi vinden en die hun dan echt past, vaak voor de eerste keer in hun leven. Naast de broodnodige kleding, is het voor de kinderen ook een dagje uit, waarbij ze even al hun zorgen kunnen vergeten

Kan ik tweedehands speelgoed bij jullie inleveren?

Al hoewel KidzBase zich inzet voor kinderen van 0 tot 21 jaar, zijn er weinig kinderen jonger dan 5 jaar in woongroepen en gezinshuizen. Speelgoed en knuffels voor deze leeftijden nemen we dan ook niet aan en hiermee kunt u een andere partij gelukkiger mee maken, zoals een speelgoed-uitleen bedrijf, voedselbank of vrouwenopvang,

 

Wanneer het speelgoed voor oudere kinderen betreft kunt u contact met ons opnemen via [email protected]. We kunnen dan kijken of en waar er op de groepen op dat moment behoefte aan is.

 

Een uitzondering is fietsen. KidzBase heeft een fietsenproject waarbij we kinderen voorzien van een fiets. Wanneer u een goede tweedehands fiets heeft staan en deze wilt doneren aan KidzBase, dan kunnen wij daar een KidzBase kind heel blij mee maken.

Waarom plaatst KidzBase smiley’s op de gezichten van kinderen?

Sommige kinderen mogen niet op beeld en anderen willen dat niet. KidzBase kinderen wonen allemaal in de regio en gaan gewoon naar school, clubs en verenigingen. We willen niet dat de kinderen herkend worden en door de omgeving een “KidzBase stempel” opgedrukt krijgt. Om de privacy te beschermen brengt KidzBase de kinderen niet herkenbaar in beeld.

Met wie werkt KidzBase samen?

KidzBase werkt samen met woon/behandelgroepen en gezinshuizen van professionele zorginstellingen in Noord,- en Midden-Limburg.

Wat is een gezinshuis?

Een gezinshuis vangt kinderen op die niet langer thuis kunnen wonen. De kinderen hebben vaak zware, meerdere en ingewikkelde problematieken en hun achtergrond is te zwaar voor pleegouders/ voor deze kinderen is het niet mogelijk om in een pleeggezin te wonen.  Het gezinshuis zorgt 24 uur per dag en 7 dagen per week voor de kinderen in hun gezin en biedt zowel de professionele begeleiding en aandacht van een hulpverlener als de stabiliteit en warmte van een gezin. Het gezin bestaat doorgaans uit twee ouders en vaak ook eigen (thuiswonende) kinderen. Tenminste één van de ouders betaald krijgt voor de zorg van de kinderen. Deze ouder heeft een passende opleiding en is in dienst bij een zorginstelling of werkt als zelfstandig ondernemer als gezinshuisouder.

Wat is een woon/behandelgroep?

Wanneer een kind uit huis wordt geplaatst wordt, omdat het thuis onveilig is, dient het te worden geplaatst op een veilige plek. Een pleeggezin of gezinshuis heeft de voorkeur, zodat het kind kan opgroeien en meedraaien in een gezin. Helaas zijn er te weinig pleeggezinnen en gezinshuizen in Nederland. Het kind komt dan terecht in een woongroep waarin meerdere kinderen wonen, vaak ingedeeld per leeftijdscategorie en/of soortgelijke problematieken. De kinderen worden professioneel begeleid door pedagogische medewerkers, groepsleiding. De groepsleiding ondersteunt het kind om nieuwe dingen te leren. Voor sommige kinderen is dit een tijdelijk verblijf van enkele weken/maanden tot het kind weer naar huis kan of naar een pleeggezin/gezinshuis. Andere kinderen blijven in een woongroep tot ze zelfstandig gaan wonen.

Ik ben pedagogisch medewerker van een woongroep/gezinshuisouder. Kan ik me aanmelden bij KidzBase?

Wanneer uw woongroep/gezinshuis zich bevindt in de regio Noord,- of Midden-Limburg en (een aantal van) de kinderen uit uw woongroep/gezinshuis voldoen aan het KidzBase profiel kunt u een email sturen naar [email protected]. Wij nemen vervolgens contact met u op en komen graag bij u langs voor een persoonlijke kennismaking om te kijken wat wij voor de kinderen kunnen betekenen.

Ik ben pedagogisch medewerker van een woongroep/gezinshuisouder in een andere regio? Kan ik bij KidzBase terecht?

KidzBase richt zich specifiek op kinderen in de regio Noord,- en Midden-Limburg. We beseffen dat er ook buiten deze regio kinderen zijn die hulp kunnen gebruiken. We zijn echter een kleine stichting en onze activiteiten, vrijwilligers en netwerk zijn vooral in en om Venlo/Roermond gesitueerd. Voor groepen buiten deze regio zou dit betekenen dat ze altijd een eind moeten reizen voor een activiteit. Voor een dagactiviteit is dat wellicht de moeite waard, maar voor een workshop van een paar uurtjes zouden de kinderen meer tijd aan reizen kwijt zijn dan aan de activiteit. Het gebruik van KidzBase vervoer, waarbij een KidzBase vrijwilliger kinderen ophaalt en naar een activiteit brengt, is vanwege de afstand buiten de regio ook niet mogelijk.